Koyamasta Vuoden Judoseura 2015!

download-7Rovaniemen ja koko Lapin suurin judoseura Koyama palkittiin kamppailulajien omassa urheilugaalassa Suomen Urheilugaalan yhteydessä Vuoden Judoseuran 2015 palkinnolla. Palkinto jaettiin 12.1.2016 järjestetyssä tilaisuudessa. Perinteikkäässä seurassa tunnustusta juhlittiin ja Pohjois-Suomen kamppailu-urheilu saikin hyvin näkyvyyttä, kun useat Lapin, Oulun ja Kainuun seudun judokat ja lajitoimijat putsasivat palkintopöytää henkilökohtaisilla ansioilla. Valtakunnalliseen judo Hall of Fameen nimitettiin Jaana Ronkainen Oulun judokerhosta sekä Jorma Korhonen Kajaanin judokerhosta. Vuoden 2015 judokan tittelin taas nappasi Sodankylän Byakuyaa edustava Katri Kakko. Raahen judon Petri Heiskanen palkittiin taas vuoden kouluttajana ja myös vuoden erotuomariksi nimitetyn Veli-Matti Karinrannan kasvattiseurana toimi kyseinen raahelaisseura.

Koyaman menestystarinan olennaisena osana on seuran pitkälle kehitetty junioritoiminta ja aktiivinen osallistuminen kansainvälisiin tapahtumiin. Koyama on Suomen Judoliiton sinettiseura, joka takaa kaikille lajin harrastajille tasapuoliset ja turvalliset mahdollisuudet kehittää osaamistaan ammattitaitoisten ja meritoituneiden valmentajien johdolla. Judon käytösetiketin mukaisesti seura ei salli edustustapahtumissaan, kilpailutoiminnassa, dojolla eikä sen ulkopuolella päihteiden käyttämistä. Alunperin vuonna 1969 Lapin Lukon judojaostona aloittanut Koyama irroittautui omaksi seurakseen vuonna 1990 ottaen nykyisen nimensä käyttöön. Seura palkittiinkin erinomaisesta kasvatustyöstään 3500€ Kasvata urheilijaksi -stipendillä vuonna 2013.

Nimensä Koyama on saanut harjoittelupaikkansa Ounasvaaran mukaan. Sana ”Koyama” on japania ja tarkoittaa ”pientä vuorta”. Kymmenet Koyaman kasvatit ovat saavuttaneet mustan vyön arvon seuran 26-vuotisen taipaleen aikana.

Liian vakavasti Suomen arvostetuimpiin judoseuroihin lukeutuva Koyama ei itseään kuitenkaan ota. Seuran harjoituskalenterista löytyy kerran viikossa niinsanottu ”höntsävuoro”, jolloin pahimman kilpailuvietin voi jättää suosiolla pukuhuoneeseen ja nauttia yhdessäolosta ja lajista. Lisäksi seura järjesti vuonna 2013 umpihankijudon MM-kisat, jossa perinteisten kisapukujen alla kamppailijoilta löytyi asianmukainen toppavarustus. Pipopäisiä judokoita katsomaan oli saapunutkin useita kymmeniä kiinnostuneita silmäpareja. Kisoja ei voitu tosin järjestää vuosina 2014 ja 2015 huonon lumitilanteen vuoksi.

Menestyksen ja maineen myötä lähivuosien kisakalenteri Rovaniemen osalta näyttää aika kiireiseltä. Keväällä 2017 kaupungissa käydään nuorten SM-kisat, 2019 Pohjoismaiden mestaruuskilpailut ja vuosittain Lapin maakuntakeskuksessa myös kamppaillaan Barents cupin alaisissa Samurai cup -kisoissa. Vuoden 2016 cup-turnaukset oteltiin lokakuun alussa ja nuorten sekä aikuisten sarjoissa Koyaman, Byakuyan ja Oulun judokerhon ottelijat olivat hyvin edustettuina palkintokorokkeilla. Barents Cupin aikuisten sarjoissa parhaimpiin menestyjiin lukeutui rovaniemeläisseuraa edustanut Santeri Värinen, joka otteli 73 kg sarjassa. Myös 90-kiloisissa otellut Joni Berg pärjäsi kilpailussa hyvin ottaen sarjassaan hopeaa. Berg edustaa kemiläistä Kita-Kan-seuraa. Samurai cupissa pohjoissuomalaisista parhaiten menestyivät 15-vuotiaiden tyttöjen 63 kg sarjassa otellut Unna Teppo, joka sijoittui toiseksi. Myös 18-vuotiaiden poikien alle 73-kiloisten sarjassa saatiin juhlia rovaniemeläisittäin, kun Joonatan Haapanen voitti kultaa. Aiemmin kuluvana vuonna järjestetyissä SM-kisoissa Koyamaa edustava Tuomas Seikkula taas nappasi alle 90-kiloisten sarjassa pronssia, joka onkin seuran vuoden kovimpia yksittäisiä saavutuksia.