Etsitkö uutta harrastusta? Tule kokeilemaan judoa!

rivikuvaJudo on pitkän historian omaava kamppailulaji, joka sopii kaikentasoisille liikkujille. Judon perinteisiin kuuluu yhdessä harjoittelu, jolloin aloittelijat pääsevät kehittämään taitojaan pidempiaikaisten harrastajien ja kilpatasolla kamppailevien kanssa. Vaikka judossa on koko joukko erilaisia etikettejä ja sallittuja liikkeitä, voi jokainen judoka kehittää juuri itselleen sopivan tyylin. Lajissa voi pärjätä yhtälailla jokainen, oli sitten pitkä tai lyhyt, vanha tai nuori!

Lajia harrastetaan paljon puhtaasti kuntoa kohottavana harrastuksena, mutta kilpaurheiluna se on kansainvälisesti erittäin levinnyt ja kovatasoinen. Perimmäinen tavoite judossa on selättää vastustaja, mutta vastustajan voi voittaa myös lukko-otteella. Kuten kaikissa kamppailulajeissa, judossakin käytetään painoluokkia, jolloin huomattavasti suuremmasta massasta ei saa kumpikaan ottelija hyötyä. Mikäli vastustajaa vastaan kilpaileminen ei tunnu houkuttelevalta, voi käydä tutustumassa katakilpailuihin, jotka ovat erilaisten liikesarjojen arvostelukisoja ilman kontaktia toiseen judokaan.

Nimensä mukaisesti judo tarkoittaa joustavaa tietä tai tapaa. Voiman sijasta lajissa keskitytään tekniikkaan ja vastustajan voiman kääntämiseen häntä vastaan. Judon pitkien perinteiden mukaisesti kunnioittava ja kohtelias käytös kuuluu kaikkeen judokan toimintaan niin dojolla, kisoissa kuin vapaa-ajallakin. Hyvän ja kehittävän harrastuksen myötä laji tukee myös vahvasti henkistä kasvua. Seuran vanhempien jäsenten läsnäolo toimii nuorelle hyvänä esimerkkinä myös tatamin ulkopuolellakin ja aikuisilta judokoilta saatu tuki on usein korvaamatonta varsinkin tärkeiden kilpailujen alla; henkinen valmius ja tyyneys on olennainen osa judoa.

Kilpatasolla Suomen merkittävimpiin judokilpailuihin kuuluu valtakunnallinen Samurai Cup, monikansallinen Barents Cup sekä tottakai SM-kisat. 11-vuotiaiden sarjat Sekä poikien että tyttöjen puolella ovat valtakunnan tasolla käytävien kisojen nuorimmat ikäsarjat. Nuorten SM-kisoissa taas on edustettuna ikävuodet 18-21 ja sitä vanhemmat kamppailevat aikuisten sarjoissa. Myös lasten sarjoissa käytössä on painoluokkajaottelu. 11-vuotiaita nuoremmille lapsille on tarjolla monissa seuroissa erillinen muksujudo, jossa lajiin tutustutaan leikin ja ilon kautta ja samalla opitaan judon periaatteita ja perustekniikoita. Erityistarpeita vaativille liikkujille, kuten kehitysvammaisille, järjestetään monissa judoseuroissa sovelletun judon kursseja. Sovelletussa judossa käyfään myös omat SM-kisat.

Suomessa on vuosikymmenten saatossa järjestetty useita kansainvälisiä judokilpailuja, mm. vuosina 1978, 1989 sekä 2006 on maassamme järjestetty lajin EM-kisat. Jyväskylä isännöi taas vuoden 1982 opiskelijoiden MM-kilpailuja ja kuluvana vuonna 2016 Vantaalla kamppailtiin alle 18-vuotiaiden EM-kisat. Harrastajamääriltään Suomi ei ole Euroopan huippumaita, mutta olemme kansainvälisesti arvostettu judomaa kehittävän juniorityömme ja kilpaurheilijoiden määrään suhteutettuna hyvän arvokisamenestyksen ansiosta.

Suomen Judoliiton alaisia seuroja on yli 100 ja harrastusmahdollisuudet maassamme ovat hyvät. Seuroja löytyy aina Lapista Lappeenrantaan ja Kainuusta Kokkolaan. Lähimmän seuran löytää helposti Suomen Judoliiton sivuilta ja seurat rohkaisevatkin kaikkia harrastuksesta kiinnostuneita tulemaan rohkeasti tutustumaan lajiin harjoituspäivinä! Monien seurojen sivuilta löytyy viikkoharjoittelukalenteri, jotta halukkaat pääsevät oikeana harjoituspäivänä oikeaan paikkaan.